- podbudowa szkoły podstawowej
- kształcenie w systemie dziennym
- 5-letni okres nauki
- opłata administracyjna 200 zł miesięcznie.
Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych jest idealny dla osób, które chcą przeżyć przygodę ze sztuką kulinarną, cenią zdrowy styl życia i odżywiania.
W trakcie kształcenia zawodowego uczeń nabędzie umiejętności związane z planowaniem i organizacją żywienia w zakładach żywienia zbiorowego, zdobędzie wiedzę teoretyczną i praktyczną w zakresie sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania oraz prawidłowej obsługi konsumenta.
Młody człowiek będzie miał szansę na rozbudzenie kreatywności z wykorzystaniem nowych technik kulinarnych, nowatorskiego serwowania potraw i aranżacji stołów.
Nauka w szkole kończy się:
egzaminem maturalnym oraz egzaminem potwierdzającym kwalifikacje zawodowe:
- HGT.02 – Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12 – Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Egzamin potwierdzający kwalifikację HGT.02 odbywa się pod koniec II semestru klasy IV
Egzamin potwierdzający kwalifikację HGT.12 odbywa się pod koniec I semestru klasy V
Języki obce: język angielski
Język obcy drugi do wyboru: język niemiecki, język rosyjski
Przedmioty zawodowe:
kształcenie teoretyczne
- Podstawy gastronomii
- Wyposażenie techniczne zakładów gastronomicznych
- Technologia gastronomiczna
- Zasady żywienia człowieka
- Podstawy żywienia człowieka
- Podstawy żywienia dietetycznego
- Usługi gastronomiczne i cateringowe
- BHP
- Planowanie żywienia człowieka i produkcji gastronomicznej
- Język obcy zawodowy
kształcenie praktyczne
- Pracownia technologii gastronomicznej
- Pracownia planowania żywienia i organizacji produkcji gastronomicznej
- Pracownia usług i obsługi konsumenta
Przedmioty rozszerzone:
- Zarządzanie i marketing
- Język angielski
Praktyka zawodowa:
- 140 godzin (klasa III)
- 140 godzin (klasa IV)
Absolwenci mogą znaleźć zatrudnienie:
- w obiektach zbiorowego żywienia lub zakwaterowania (bary, restauracje, hotele, pensjonaty i in.),
- w zakładach przemysłowej produkcji potraw lub półproduktów,
- w instytucjach zajmujących się upowszechnianiem wiedzy o żywieniu i żywności,
- w samodzielnie prowadzonej działalności w zakresie usług gastronomicznych, domowych, hotelarskich i agroturystycznych.
Absolwenci mogą również podjąć naukę na studiach wyższych, na kierunkach:
- technologia żywności,
- dietetyka,
- żywienie człowieka i nauki konsumenckie,
- nowoczesna organizacja i zarządzanie w gastronomii,
- hotelarstwo i turystyka,
- organizacja i zarządzanie w gastronomii i in.
Jeśli jesteś zainteresowany podjęciem nauki w naszej szkole, skontaktuj się z nami telefonicznie – (22) 619 32 25, 516 181 116 lub wypełnij zgłoszenie online: https://forms.office.com/e/J8d0SzWqiX
Więcej informacji można także uzyskać osobiście – w sekretariacie szkoły przy ul. Kaleńskiej 3.